Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
BP

pavelthelong

5. 10. 2011 20:02
naivita nezna hranic

cina bude potrebovat zdroje strategickych  nerostnych surovin - cast ma na sibiri, coz vede Rusko k spojenectvi s nepritelem Ciny cislo 1- s Indii (vyvoj nejmodernejsi letecke a treba i vesmirnevojenske  techniky) Cina stavi vojensky priistav ( Gwadar)  v Pakistanu, se kterym velmi srdecne spolupracuje (terorismus je vyhodou...) a zacina stavet velke letadlove lode - zatim pouze smesneho vyznamu, ale prvni kroky jsou vzdycky tezke....mate stale pocit, ze je vsechno .jenom mirove snazeni ???

0 0
možnosti
PK

Paeris Kiran

5. 10. 2011 20:26
Re: naivita nezna hranic

To je otázka že... oni momentálně skupují všechno co můžou. Takže se dá říct že v případě konfliktů budou vcelku regulerně chránit své zájmy (tedy to co jim dneska někdo prodal).

Představa že číňané dnes musí zabírat zdroje surovin vojensky je zcestná- ekonomických prostředků na to mají (na rozdíl od Evropy a USA) dostatek.

V podstatě nemají jediný důvod proč vést dobyvačnou válku. A kritizovat je za nákupy sice někdo může ale to jim je ukradené... a pokud jim obchodovat zakážete tak jim válku vyhlašujete vy... oni vám.

Mírové snažení to není. Ale vojenský konflikt opravdu očekávat nemusíte. Ale když máte v zahraničí vaše zdroje tak je musíte chránit- pro případ že by se je někdo pokusil vzít od vás. Čína vážně nepůjde dobývat Afriku- ona si ji prostě koupí a pak ji půjde bránit, protože bude jejich se souhlasem minulého vlastníka.

1 0
možnosti
  • Počet článků 12
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1899x
Jan pracoval necelé tři roky v čínském Nanjingu, kde žil s manželkou a dvěma dcerkami.